סוד המהפך ביחס שלנו כלפי העולם ושל העולם כלפינו הוא שמחת החיים. מעלת השמחה ידועה לכולנו, אך יחד עם זאת מרוץ החיים והעומס היום יומי, מקשה עלינו להרגיש שמחים ושבעי רצון. המקום בו אנו נמצאים בכל תחום משמעותי בחיינו הוא תוצאה של החשיבה שלנו, גם חיובית וגם השלילית. אם אתם תוהים מה הייתה החשיבה השלטת שלכם, התבוננו היכן אתם עומדים בחייכם – זאת התשובה. אם אתם שמחים ומרוצים – באותם תחומים החשיבה שלכם הייתה חיובית, אם אינכם מרוצים, כנראה שהמחשבות שלכם אינן חיוביות כפי שיכלו להיות.
אחד העקרונות לנישואין מאושרים הוא PSO – Positive Sentiment 0verride – אוירה חיובית קבועה, מושג שהוגדר לראשונה ע”י פרופ’ ג’והן גוטמן פסיכולוג יהודי מארה”ב. במחקר שנעשה במעבדת חקר האהבה אותה הוא מנהל עם אשתו שאף היא פסיכולוגית קלינית, וצוות חוקרים נוסף נבדקה התגובה החיסונית אצל 50 זוגות נשואים. החוקרים מצאו הבדל בולט בין הזוגות שהיו מרוצים מהנישואין ומהזוגות שהיו ניטרליים או שלא היו מאושרים בזוגיות. החוקרים השתמשו בדגימות דם כדי לבדוק את תגובת כדוריות הדם הלבנות, שבתקינותם הן ההגנה הגדולה ביותר על המערכת החיסונית, ומצאו כי בקרב נשים וגברים שדיווחו על רמת שביעות רצון גבוהה מחיי הנישואין, הייתה עלייה בריבוי כדוריות הדם הלבנות כאשר נחשפו לגופים זרים.
אחד היסודות לחיי נישואין משביעי רצון הוא רגשות חיוביים, ובמילים של פרופ’ גוטמן – אווירה חיובית קבועה. אווירה חיובית נבנית מהסתכלות חיובית על מצבים בחיי הנישואין ובן הזוג. כלומר, ככל שאנחנו נותנים פרשנות חיובית ומיטיבה על התנהגות בן הזוג, רמת שביעות הרצון ואיכות חיי הנישואין שלנו יעלו. מאחר והתחושות שלנו נוצרות בהתאם לפרשנות שאנו נותנים לחשיבה, כדאי להרגיל את עצמנו לראות את הטוב גם במה שלכתחילה נראה כביכול פחות טוב, ולהיות מודעים שהבחירה כיצד לחשוב היא בידנו. במקרים רבים נוכל לראות שבעצם המחשבה הטובה יצרנו מציאות טובה. החשיבה החיובית “מדבקת”, וכאשר אנו מתרגלים לראות את בן הזוג באור חיובי, ברוב המקרים הוא יחזיר את אותו היחס. לדרך חשיבה זו יתרגלו גם הילדים, והאווירה בבית בוודאי תיטיב עם כולם. דרך חשיבה זו אף תסייע להתמודדות עם אירועים וקשיים בחיי היומיום, תעודד חשיבה יצירתית ואופטימית המאפשרים התמודדות יעילה עם כל קושי ואתגר. אוירה חיובית היא גם רצון להיטיב עם בן הזוג. אם כל אחד מתחיל את היום בחשיבה של “מה אני יכול/ה לעשות בכדי לגרום לצד השני תחושה טובה?, ללא ספק היום שלו ושל בת/בן הזוג יראה אחרת לגמרי.
חשוב להבין שההשקעה ההדדית בבני הזוג היא גם השקעה בעצמנו. כפי שהראה המחקר של פרופ’ גוטמן ומחקרים נוספים, אנשים מאושרים יותר נוטים להיות בריאים יותר באופן כללי, וגם כאשר הם חולים הם מבריאים מהר יותר. אמנם הדרך לא פשוטה וקלה, ודורשת השקעה תמידית מצד שני בני הזוג, אך היא בהחלט מובילה לאיכות חיים ושביעות רצון בקשר הזוגי.
למרות חשיבות החשיבה החיובית והרגשות החיוביים, יש לציין שכדי לחיות חיים מלאים ומספקים, עלינו להניח לעצמנו להרגיש את כל טווח הרגשות האנושיים. ובמילים אחרות , עלינו לתת לעצמנו רשות להיות אנושיים. חשיבה חיובית אין משמעותה להתעלם מכאב או צער. הפרדוקס הוא שכאשר איננו מניחים לעצמנו להרגיש רגשות מכאיבים, אנחנו מגבילים את יכולתנו להיות מאושרים. לכן חשוב לתת מקום לביטוי כל סוגי הרגשות ממקום בטוח, הנבנה מאמון בבן הזוג וביכולת שלו להקשיב ולהכיל את הרגשות שלנו.
במקרים רבים אנחנו מאפשרים לחוויות טובות לעבור לידנו מבלי שנייחס להם משמעות רגשית חיובית מעצימה. כך, אנחנו נוטים לייחס משמעות וחשיבות לאירועים שליליים ולקבל כמובנים מאליהם את החיוביים. אם נתבונן וניתן יותר מקום ומשמעות לדברים הטובים שקורים לנו, ושבן הזוג שלנו עושה בשבילנו, זה יסייע לנו להרגיש רגשות חיוביים כלפיו וכלפי מציאות החיים שלנו, ולהרגיש טוב יותר.
נסיים בתרגיל משימה יום יומי, פשוט ונגיש לביצוע. בתנאי שתהיה ההתמדה בו לפחות 30 יום ברצף, הוא יחולל שינוי מבורך:.
עליכם לייחד פנקס קטן אישי שבו תכתבו מידי יום לפחות שלושה מצבים או אירועים חיוביים, אפילו הפשוטים ביותר, שהתרחשו באותו יום. אלו יכולים להיות חוויה טובה, מטרה שהצבתם לעצמכם והשגתם אותה, או כל דבר אחר שגרם לכם לתחושה או הרגשה חיובית. בכל ערב לפני השינה קראו בקול רם את מה שכתבתם בפנקס, ובכל יום התחילו מקריאת מה שכתבתם ביום הראשון.
כך תוכלו להרגיש עד כמה תחושות חיוביות פוקדות אתכם בכל יום, ועד עתה לא קיבלו מקום להעצמה או הפכו למובן מאליו. בדרך זו גם תוכלו לספק צמיחה חיובית בתוך מערכת היחסים הזוגית. המשימה הופכת בשלב מסוים להרגל נרכש המוטמע בחשיבה באופן אוטומטי. בתום 30 יום נסו לחשוב על יכולת המיומנות ששיפרתם במהלך התרגיל כתוצאה ממאמץ של פעולה פשוטה יחסית, ותיהנו מהמקום אליו הגעתם.