מדריך למשתמש התורני בפסיכותרפיה – פרק 19

סודיות ואמון בטיפול נפשי וזוגי

תמונה של הרב שלום אביחי כהן M.A

הרב שלום אביחי כהן M.A

בעל תואר שני בייעוץ נישואין ומשפחה, יועץ זוגי בכיר, פסיכותרפיסט. ראש התוכנית להכשרת יועצי נישואין ומשפחה במרכז י.נ.ר בחסות האוניברסיטה הפתוחה

סודיות ואמון הם בסיס לכל מערכת יחסים טיפולית, במיוחד בטיפול נפשי וזוגי. הטיפול דורש שיתוף רגשות ותכנים אישיים שלעיתים קשה לחשוף. הסודיות המקצועית מבטיחה ביטחון ומאפשרת למטופלים לשתף מידע אישי ללא חשש. היא תורמת גם לאמון שמחזק את המחויבות לעומק התהליך עם המטפל. כאשר האמון נפגע, המערכת עלולה להיות מאיימת ולא נינוחה, וכמו בכל מערכת זה עלול להוביל להתמוטטות.

 

בעידן של חשיפה מוגברת לפרטים אישיים, חשיבות הסודיות המקצועית גוברת. מטופלים חשים פגיעים מהפצת פרטים אישיים, והסודיות מהווה מגן המעניק ביטחון לשיתוף חוויות רגישות. שמירה על סודיות מעודדת פתיחות בטיפול ותוצאות טובות יותר.  במאמר זה נבחן היבטים שונים של הסודיות והאמון בטיפול תוך שימת דגש למורכבות האתגר בטיפול הזוגי.

 

 

הקליניקה הטיפולית מהווה מרחב ייחודי המאפשר למטופל להתבונן בעצמו באופן אותנטי, תוך חופש מהלחצים והמגבלות של שגרת חייו. המטפל מחויב למטופל, ומקנה לו תנאים שמצמצמים את האתגרים שהוא חווה מחוץ לחדר.

למשל, כאשר רב קהילה מפנה זוג לטיפול זוגי, הוא עשוי להאמין שמתוקף תפקידו הוא זכאי לעקוב אחרי התקדמות הטיפול ולשמוע מהמטפל או מבני הזוג מה מתרחש במפגשים. כאן מתעורר קונפליקט בין הרצון של הרב או גורמים מפנים אחרים כמו הורים ואנשי מקצוע שמבקשים להמשיך ולהיות מעורבים במה שקורה עם מי שהפנו, לבין הצורך לשמור על הפרטיות והסודיות הטיפולית. המטפל מחויב בראש ובראשונה לפונים, ואסור לו לחשוף את מה שמתרחש בחדר הטיפול.

מטפלים, במיוחד בשנותיהם הראשונות, לעיתים פוחדים להתמודד עם גורמים חיצוניים מחשש להיראות כלא משתפי פעולה. אולם, המרחב הטיפולי דורש מהמטפל להיות נאמן קודם כל למטופלים, ולשמור על הסודיות שנדרשת לאמון ומקנה להם אפשרות להתקדם. באופן פרדוקסלי, שמירה על האמון ואי שיתוף הגורמים המפנים, מגדילה את הסיכוי להתפתחות ולהשתלבות מחודשת בקהילה.

לעומת זאת, מטפלים שבוחרים לצאת מגבולות הקליניים כדי לשמור על קשר עם גורמי הקהילה המפנים, עלולים לגרום למטופל לראותם כחלק מהמערכת שהוא רוצה להתרחק ממנה. כך הם פוגעים בתהליך הטיפולי ובתחושת האותנטיות והביטחון שהמטופל אמור לחוות במרחב הקליניקה.

יש לציין, שגם כאשר המטופל מבקש לשתף את תוכן המפגשים עם גורם חיצוני, המטפל חייב לבחון האם השיתוף יתרום לתהליך הטיפולי, והאם ישפר את הבנת המטופל את הקשיים שלו או יקל על התמודדותו. אם השיתוף איננו מועיל או עלול להחמיר את מצבו, המטפל עשוי לא לשתף עם זה פעולה.

 

האתגר מול מתבגרים

אחד האתגרים המרכזיים בטיפול במתבגרים הוא השמירה על האיזון בין הצורך בשיתוף ההורים לבין הצורך בשמירה על אמון המטופל. מחד, ההורים הם האחראים החוקיים על הילד והמתבגר ולכן יש חשיבות לשיתוף מידע עמם. מאידך, שמירה על סודיות ואמון היא קריטית בעבודה עם ילדים ובני נוער, שלעיתים מתקשים לחשוף מידע אישי בשל חשש מתגובת ההורים.

מחקרים מראים כי שמירה על סודיות ואמון מגבירה את נכונות הילדים והמתבגרים לשתף מידע חשוב, ומאפשרת להם להרגיש בטוחים לחשוף קשיים ובעיות. זאת, בניגוד למצבים שבהם הם חוששים שכל מה שיאמרו יועבר להוריהם, מה שעלול להרתיע אותם מלהיפתח.

עם זאת, ישנם מצבים שבהם המטפל מחויב לשתף את ההורים, כגון סיכון לפגיעה עצמית או באחרים. במקרים אלו, חשוב להסביר למתבגר את הצורך בשיתוף המידע ולהדגיש כי זו אינה בגידה באמון, אלא צעד הכרחי לשמירה על בטיחותו.

הפתרון המומלץ הוא ליצור מראש הסכם ברור עם המתבגר לגבי גבולות הסודיות, כך שיבין מראש מתי ומדוע המטפל יהיה מחויב לשתף את ההורים. כך ניתן יהיה לשמור על אמון, תוך הבהרת הגבולות והצרכים המקצועיים.

ההבנה הזאת שהאיזון בין שמירה על סודיות לבין שיתוף ההורים הוא אתגר מרכזי בטיפול ילדים ומתבגרים, מאפשרת למטפל לפעול בזהירות ולהבהיר את הגבולות מראש, כדי לשמור על אמון המטופל תוך עמידה בחובות המקצועיות כלפי ההורים.

 

מפגשים יחידניים בטיפול זוגי

היבט מיוחד ונפוץ של האתגר נמצא בפגישות פרטניות שנעשות, לעיתים,  כחלק ובמסגרת תהליך טיפולי זוגי. אלו מצריכות רגישות מיוחדת, שכן הן מערבות מורכבות ערכית בנוגע לסודיות ולאמון בין בני הזוג. גישות טיפוליות שונות מציעות התייחסויות מגוונות בהקשר זה: ישנן גישות המתנגדות נחרצות למפגשים פרטניים, מתוך תפיסה שהטיפול הזוגי הוא משימה משותפת, המחייבת נוכחות של שני בני הזוג יחד. מנגד, קיימות גישות המובילות להפרדת בני הזוג כחלק מהפרוטוקול הטיפולי, במטרה להקשיב ולהכיר את כל אחד מהם בנפרד.

אמנם התהליך הזוגי ראוי להתנהל ברובו בפגישות משותפות, אך ישנן נסיבות שבהן עולה צורך משמעותי לערוך פגישות פרטניות. במקרים אלו, חשוב לערוך בירור מעמיק של האינטרסים הזוגיים הבסיסיים, במטרה לשרת את תהליך הטיפול המערכתי בהצלחה מרבית.

המפגשים היחידניים מציעים יתרונות משמעותיים, כמו האפשרות להעמיק את ההיכרות עם כל אחד מבני הזוג, תוך צמצום התגובתיות הנובעת מהימצאותם יחד. במפגשים אלה, יכולים בני הזוג לשוחח בחופשיות על רגשות ותחושות, שרבים מהם לא תמיד מצליחים להביע בנוכחות בן הזוג השני. יתרה מכך, מפגשים אלו עשויים לתרום לבניית קשר טיפולי עמוק ומעמיק יותר, שבו המטפל יכול להבין את החוויות האישיות והייחודיות של כל אחד מבני הזוג.

עם זאת, יש לקחת בחשבון גם את החסרונות הפוטנציאליים של הפגישות היחידניות. עצם המפגש בנפרד עם אחד מבני הזוג עלול להוביל לתחושת אי נוחות מעצם היותו, שכן הוא עשוי להעיד על כך שבן הזוג מעדיף לשתף מישהו אחר בסודיות, מה שמעורר את התחושה שהאחר אינו ראוי לאמונו. תופעה זו מייצרת שיח סודי בין המטפל למטופל, והופכת את המטפל לחלק ממשולש רגיש ומורכב. אי הידיעה של בן הזוג השני על התוכן הנדון עלולה לחזק תחושות של חוסר הוגנות וחוסר ודאות.

מטפלים אמורים להיות מודעים לכך שמפגשים הנפרדים עשויים להיות מורכבים ולעיתים לא מועילים, ולכן הם אמורים לפעול באופנים שמשמרים תהליך זוגי בריא ומתקדם. חשוב גם שמטופלים המבקשים טיפול זוגי מתוך מטרה כנה לקדם את המערכת הזוגית, יבינו את המורכבות הזאת ויחד עם המטפל יפלסו דרך לאזן בין בצרכים השונים.

במסגרת זו, אין אפשרות לדון בכל מורכבויות הסוגיה והמצבים השונים. עם זאת, אחת הדרכים לאיזון היא ההבנה שאין סימטריה בשמירת הסודיות: המטפל מחויב לשמור על סודיות של כל אחד מבני הזוג, בעוד שהזוג אינו מחויב לכך. במסגרת הטיפול, חשוב שבני הזוג ישתפו זה את זה בכל מה שקורה במפגשים הפרטניים. מצד אחד, המטפל מאפשר לכל אחד לחשוף את מה שהוא רוצה מבלי לחשוש שהמידע יגיע לצד השני. אך במקביל, המטפל מדגיש שראוי להעביר את המידע מהמפגש הזוגי זה לזה, מאחר שסודות במערכת הזוגית רק מרחיקים ולא מקרבים.

 

פניות למטפל בין המפגשים

היבט נוסף ונפוץ בטיפול הזוגי הוא פנייה של אחד מבני הזוג למטפל מחוץ למסגרת הפגישות הטיפוליות. זה מעלה מספר בעיות אתיות וקליניות, במיוחד בהיבטים של סודיות ואמון. כאשר אחד מבני הזוג יוצר קשר עם המטפל בנפרד, הדבר עלול לערער את האמון במערכת הזוגית. בן הזוג השני עשוי להרגיש נבגד או מודר, דבר שיכול להוביל לתחושות של חוסר שקיפות ולפגיעה במערכת היחסים.

כאשר אחד מבני הזוג פונה למטפל ללא ידיעת השני, הסודיות עלולה להפוך למוקד של מתיחות. המטפל, שמקבל מידע חלקי או מעוות, עלול להמליץ על צעדים שאינם מתאימים לדינמיקה הזוגית הכוללת. זה יכול להוביל להחלטות טיפוליות שאינן מתחשבות בצרכים ובתחושות של בן הזוג השני, ובכך להחמיר את הקונפליקטים הקיימים.

בנוסף, קביעת גבולות ברורים בטיפול זוגי היא קריטית. כאשר אחד מבני הזוג יוצר קשר עם המטפל בנפרד, יש צורך להבהיר את ההשלכות של פעולה זו על התהליך הטיפולי. מטפלים צריכים להיות מודעים להשפעות של קשרים נפרדים על האמון והסודיות, ולהמליץ על שיחות פתוחות עם בני הזוג על הצורך בשיתוף המידע.

הסיבות לפניות מחוץ למפגשים הם מגוונות ואנושיות, אך חשוב שגם מטופלים יידעו כי פנייה זו מציבה אתגרים משמעותיים בהיבטים של סודיות ואמון, ויש צורך בגישה זהירה ומחושבת כדי להימנע מהשלכות שליליות על התהליך הטיפולי ועל מערכת היחסים הזוגית.

 

היבטים חוקיים

חשוב להדגיש כי החובה לשמור על סודיות נדרשת כדי לאפשר שיח פתוח ובניית אמון בין המטפל למטופל, אך ישנם מקרים חריגים, כגון הגנה על קטינים או אוכלוסיות פגיעות אחרות, שבהם מתבקשת חובת דיווח.

נושא חובת הדיווח בטיפול הנפשי מציב דילמות אתיות, במיוחד במקרים של אלימות, ומדגיש את ההבחנה בין חובת הסודיות לבין הצורך לדווח במקרי סכנה. לגבי מטופלים בגירים, אין בדרך כלל חובת דיווח, אלא אם מדובר באדם חסר ישע, אך מן הראוי להתייעץ עם הגורמים המוסמכים על מנת לקבל מענה חוקי בכל מקרה לגופו.

בנוסף לכך, כאשר מטפל מעוניין לשתף מידע עם גורם שלישי, בין אם לבקשת המטופל ובין אם הוא סבור שזה הכרחי לטובת הטיפול, חשוב שיחתים את המטופל על טופס וויתור סודיות. טופס זה מהווה אישור רשמי מהמטופל לשחרר מידע מסוים לגורם חיצוני, כגון רב, רופא, פסיכיאטר, עובד סוציאלי או כל איש מקצוע אחר שיכול לתרום לתהליך הטיפולי.

יש חשיבות גדולה מאוד בהחתמת המטופל על טופס וויתור סודיות, שכן היא מבטיחה שהמטופל מודע למידע שעתיד להיחשף ולגורם שיקבל את המידע. זהו תהליך שמחזק את האמון בין המטפל למטופל, ומאפשר למטופל להרגיש שהוא שותף פעיל בהחלטות הנוגעות למידע האישי שלו.

זאת ועוד, טופס וויתור הסודיות מפרט את המידע שעתיד להיחשף, את מטרת השיתוף ואת הגורם שיקבל את המידע. כך, המטופל יכול להבין את ההקשר שבו המידע יישמר ויועבר, דבר שמסייע לו להרגיש בטוח יותר בתהליך.

 

לסיכום

  • הקליניקה הטיפולית מאפשרת למטופל להתבונן בעצמו בחופשיות, אך המטפל מחויב לשמור על סודיות, גם כשגורמים חיצוניים מבקשים מידע.
  • בטיפול במתבגרים יש לאזן בין שיתוף ההורים לאמון המטופל. סודיות חשובה כדי לעודד חשיפה, אך במקרים מסוכנים יש לשתף את ההורים. יש לקבוע מראש גבולות סודיות לשמירה על האמון.
  • פגישות פרטניות בטיפול זוגי דורשות רגישות בגלל סודיות ואמון. חשוב שהמטופלים יבינו שסודיות אינה סימטרית – המטפל שומר סודיות, ובני הזוג צריכים להיות שקופים זה עם זה.
  • פנייה של בן זוג למטפל מחוץ לפגישות מעלה סוגיות של סודיות ואמון, ועלולה לערער את האמון במערכת. חשוב להבהיר את ההשלכות ומומלץ לנקוט גישה זהירה כדי למנוע השלכות שליליות על הזוגיות.
  • חובת הדיווח בטיפול הנפשי יוצרת דילמות אתיות, במיוחד במקרי אלימות. לגבי מטופלים בגירים, אין חובת דיווח אלא אם מדובר בחסר ישע, ויש להתייעץ עם גורמים מוסמכים בכל מקרה.
  • מטפל שרוצה לשתף מידע צריך להחתים את המטופל על טופס וויתור סודיות. הטופס מפרט את המידע, מטרת השיתוף והגורם המקבל, ומסייע למטופל להרגיש בטוח.

 

אהבתם את המאמר? שתפו

אודות המחבר:

הרב שלום אביחי כהן MCS הינו פסיכותרפיסט, מטפל זוגי ומשפחתי בכיר, סופרוויזר (therapynet.co.il)
בעל תואר ראשון בפסיכולוגיה – ייעוץ נישואין ומשפחה, אוניברסיטת יורק – ארה”ב.
לימודי נישואין ומשפחה מתקדמים במכללת י.נ.ר בחסות אוניברסיטת בר אילן, ואוניברסיטת יורק בארה”ב.
תואר שני בפסיכותרפיה אינטגרטיבית, אוניברסיטת IUBL.
לימודי נישואין ומשפחה מתקדמים ופסיכותרפיה אינטגרטיבית במכללת י.נ.ר בחסות אוניברסיטת בר אילן, המרכז ללימודים אקדמיים (מל”א) ואוניברסיטת IUBL.
לימודי תואר ראשון במדעי החברה והרוח באוניברסיטה הפתוחה
מרכז כיום את התוכנית ללימודי יעוץ נישואין ומשפחה במרכז י.נ.ר

מאמר זה קשור ללימוד :

לימודי ייעוץ זוגי בנישואין ומשפחה

מאמרים נוספים בתחום

לא כל אחד הוא סוקרטס
מאמר זה מוקדש לעילוי נשמתה של חברתנו היקרה, גב' לאה קלמרסקי. לאה הצטרפה למשפחת מרכז י.נ.ר

לומדים CBT במרכז י.נ.ר
ראשית נבין מה זה CBT CBT  הוא ראשי תיבות של המילים Conative behavioral Therapy - טיפול

מדריך למשתמש התורני בפסיכותרפיה מאמר תשיעי בסדרה
מטפלים נתפסים כאנשים חכמים ובאופן כללי כאנשים חיוביים. סביר להניח שאם לא נחשוב על אדם מסוים

למאמרים נוספים של המחבר

לא כל אחד הוא סוקרטס
מאמר זה מוקדש לעילוי נשמתה של חברתנו היקרה, גב' לאה קלמרסקי. לאה הצטרפה למשפחת מרכז י.נ.ר

מדריך למשתמש התורני בפסיכותרפיה מאמר תשיעי בסדרה
מטפלים נתפסים כאנשים חכמים ובאופן כללי כאנשים חיוביים. סביר להניח שאם לא נחשוב על אדם מסוים

טיפול נפשי מדריך למשתמש התורני בפסיכותרפיה – מאמר שמיני בסדרה
השאלה האם נכון לפנות למטפל גבר או למטפלת אישה אינה מטרידה את חלקם של הפונים לטיפול

מה תרצו לחפש?