בונים משפחה חדשה

התמודדות עם קשיים בנישואין מורכבים

תמונה של רינה בלום MSW
רינה בלום MSW
עו"ס ופסיכותרפיסטית, מרצה ומטפלת בהפרעות אכילה

פתיח: מספרם הגדל והולך של הזוגות המתגרשים יוצר מציאות בה רבים יוצרים זוגיות חדשה לאחר גירושין ומנסים לבנות תא משפחתי עם בני זוג חדשים כשלכל אחד מבני הזוג ילדים מהנישואים הקודמים. משימה זו אינה פשוטה ומציבה בפני כולם אתגרים מורכבים וקשיים הדורשים התמודדות.

 

בתחום הכלכלי:  כל אחד מבני הזוג מביא עמו רכוש ונכסים כלכליים שנצברו בנישואים הקודמים, כמו גם קשרים כלכליים עם בן הזוג הקודם, בעיקר כאשר ישנם ילדים שעדין לא הגיעו לבגרות מנישואים אלה. מומלץ מאד שבני הזוג המעוניינים לבנות משפחה חדשה יחדיו, יגיעו כמה שיותר מוקדם להסכמות  לגבי האופן בו הם מעוניינים לנהל כלכלית את המשפחה החדשה. כל זוג יכול לקבוע לעצמו את הסידורים הכלכליים המתאימים לו, שכן אין מתכונת אחת המתאימה לכולם. ניתן, כמובן, ורצוי לנסח הסכם פורמאלי המסדיר את הקשר הכלכלי וניתן להיעזר בעורך דין לשם כך. בהסכם כזה ידונו ויסכימו בני הזוג לגבי הרכוש שכל אחד מהם מביא עמו לחיים המשותפים, כולל למי הם יורישו בעתיד רכוש זה, וגם יקבעו את האופן בו תתנהל המשפחה החדשה מבחינת חלוקת ההוצאות: האם יפתחו חשבון בנק משותף או ימשיכו כל אחד לנהל חשבון נפרד, או שילוב שתי האפשרויות, כיצד תתחלקנה ההוצאות של המחייה והוצאות על גידול הילדים וכו’.

המעבר למגורים משותפים: כאשר מחליטים בני זוג להינשא ולעבור לגור יחדיו עם הילדים מהנישואים הקודמים, ישנה חשיבות עליונה להכנה מתאימה לכך. מבחינת בני הזוג עצמם יש חשיבות למודעות לכך שהיחסים עומדים לעבור שינוי משמעותי עם המעבר לחיי שיגרה יומיומיים ושהשינוי הזה משמעותי מאד לעצם היחסים הזוגיים. חשוב מאד להיות מודעים לכך שישנו פער בין הציפיות שיכולות להיות מאד גדולות מהקשר הזוגי החדש, לבין מה שיהיה בזוגיות במציאות היומיומית. פעמים רבות בני זוג שפירקו נישואים קודמים ויצאו מהם מאוכזבים, מחזיקים בציפייה שהנישואים או הזוגיות החדשה תהיה כולה “ורודה” ונטולת בעיות. זוהי כמובן ציפייה לא מציאותית שיכולה לחבל גם בקשר החדש. רצוי מאד שבני הזוג יכנסו לקשר החדש מתוך ידיעה שגם בקשר החדש יצטרכו להשקיע וללמוד מטעויות העבר שלהם כדי לא לחזור עליהן בקשר החדש.

מבחינת הילדים מהנישואים הקודמים חשוב מאוד לשוחח עמם על ההחלטה למגורים המשותפים ולתת להם אפשרות לומר מה הם חושבים ומרגישים לגבי ההחלטה. לא מומלץ לתת לרגשות ודעות הילדים להשפיע על ההחלטה מרגע שהתקבלה, אך ישנה חשיבות להקשיב לרגשותיהם ולנסות להפיג כמה שניתן חששות הקשורים לכך ואף להתייחס ולטפל בקשיים שהם מעלים. חשוב מאד לשוחח עם הילדים על הקשיים הצפויים בהקמה של המשפחה החדשה, על ההתמודדויות הצפויות ועל הקושי של חיים יחד עם הילדים של בן הזוג החדש. בני הזוג הנישואים צריכים אף לקבוע את סמכותו של בן הזוג החדש לגבי הילדים הביולוגיים של כל אחד, שכן נושא זה מהווה פעמים רבות קושי משמעותי כאשר הילדים לא מסכימים שמישהו שאינו ההורה הביולוגי שלהם “יאמר להם מה לעשות”. כדאי להיות רגישים לנושא ולהבין שהשינוי צריך להיות הדרגתי. כאשר ייווצר קשר טוב בין הילדים לבין בן הזוג החדש, יהיה קל יותר מבחינה זו. יש לזכור ולקבל שלילדים נשארת נאמנות להורה השני מהנישואים הקודמים ולהרגיעם שבן הזוג החדש לא מחליף את ההורה הביולוגי שלהם. כמו כן, יש להיות מודעים לכך שהילדים הביולוגיים של כל צד פוחדים לאבד את ההורה הביולוגי שלהם במשפחה החדשה כיון שהם חוששים שתשומת לבו תינתן לבן הזוג החדש ולילדיו על חשבון תשומת הלב אליהם. בני הזוג החדשים צריכים אף לקבוע ביניהם איך לנהוג במצבים שונים כדי שילדי הצד השני לא ירגישו מופלים לרעה על ידם לטובת הילדים הביולוגיים.

הקשר עם בני הזוג הקודמים: בזוגיות פרק ב’ כל אחד מבני הזוג מקיים קשר כלשהוא עם בן הזוג הקודם, במיוחד כאשר ישנם ילדים שעדין לא הגיעו לבגרות. פעמים רבות קשר זה טעון ורווי מתחים על רקע של סכסוך כלכלי מתמשך וקונפליקטים לגבי גידול הילדים. בני הזוג החדשים מוצאים את עצמם פעמים רבות במצב לא נעים כאשר הם נדרשים לנקוט עמדה בסכסוך ולהיות בעמדת הגנה על בן זוגם החדש. לפעמים הם מנסים לפתור את הסכסוך בדרכי נועם ואז נחשדים כ”לא תומכים” והדבר עלול ליצור קשיים בזוגיות החדשה. גם לקושי זה כדאי שתהיה מודעות לפני המעבר למגורים משותפים.

נשים שנישאות לבן זוג אשר לרוב משלם דמי מזונות לילדיו מנישואיו הקודמים, לעיתים מרגישות נפגעות כלכלית מהמחויבויות של בן זוגן וזועמות על רצונו לתת כספים לאם ילדיו. גם בנושא זה חייבת להיות הכנה לפני הנישואין, ונדרשת שקיפות, פתיחות והבנה הדדית.

לאנשים שכבר פרקו נישואין פעם אחת, קל יותר לחשוב שגם את הזוגיות השנייה ניתן לפרק בקלות אם הנישואין לא יעלו יפה ולא ניתן יהיה להתמודד עם הקשיים. חשוב לעבור לפני המעבר לזוגיות החדשה תהליך שבו מעבדים כל אחד לחוד את התובנות מהזוגיות הקודמת ואת הלקחים שניתן ללמוד ממנה.

זוגיות בפרק ב’ מעמידה את בני הזוג בפני קשיים ואתגרים לא פשוטים להתמודדות. פעמים רבות יכול להיות קל יותר אם זוגות אלה יפגשו עם מטפל המנוסה בזוגות בפרק ב’ כדי להכין את עצמם וללמוד כיצד ניתן להתמודד טוב יותר עם המשימה החדשה של החיים.

 

אהבתם את המאמר? שתפו

מאמר זה קשור ללימוד :

לימודי טיפול משפחתי וזוגי

מאמרים נוספים בתחום

הכשרת הלבבות
לספור את הפרחים שפורחים ולא את העלים שנושרים  באופן טבעי בני זוג רוצים להרגיש רגשות חיוביים

מתנת השנה הראשונה לנישואין
הפסוק "נקי יהיה לביתו שנה אחת ושימח את אשתו אשר לקח". (דברים כד' כה') מלמד על

קשר מאוזן
צו החיים "תן וקח", כך נברא העולם: שכל אדם יהיה משפיע ומקבל, ומי שאין בו שניהם

למאמרים נוספים של המחבר

סימנים מוקדמים להפרעות אכילה בבני נוער
גיל ההתבגרות ומאפייניו מתחילים כבר מגיל צעיר, החל מגיל 10-11. מאמר זה סוקר את סימני האזהרה

מה תרצו לחפש?