הענקה שקולה

על הקשר שבין הנתינה הזוגית להוצאות כלכליות

תמונה של הניה שוורץ
הניה שוורץ
מנחת הורים יועצת נישואין ומטפלת בCBT

הנישואים, אם לתת להם הגדרה קצת פרימיטיבית, הם סוג של קחתן… כלומר קח ותן, קחי ותני. במערכת הנישואין יש כל הזמן תנועה: הוא נותן כסף – את מגישה אוכל, את נותנת תשומת לב – הוא מביא פרחים… מערכת הנתינה והקבלה עובדת כל הזמן ואוי לנו אם לא. “אחרי המעשים,” אמר הרב דסלר, “נמשכים הלבבות”. כשאנחנו נותנים, לכאורה לזולת, אנחנו הראשונים שמרוויחים, גם כי אנחנו מתרגלים לתת משלנו וגם כי בדרך כלל ההיזון חוזר ואנחנו מקבלים מהצד השני. אם אצל חברות זה פועל פעם בשבוע או בחודש, אם בין תלמידים זה קורה מחצית היום כשהם בלימודים, אצל זוגות זו מערכת שעובדת נון סטופ, עשרים וארבע שעות, ומקיפה את כל הווי החיים, מנתינה וקבלה רגשית וערכית וכלה בנתינה וקבלה חומרית.

 

כולנו יודעים שחשוב להשקיע בענייני רגש, אכפתיות, אהבה, הכלה וכל היתר. אלו הם מרכיבים שאי אפשר להגזים בתיאור חשיבותם. אך למרות שהנתינה החומרית קצת מתבטלת לידם, המערכת משולבת לגמרי וכל הפריטים בה חשובים – מהרוחני ועד הגשמי.

אבל בעוד שלאכפתיות אין גבולות, וכמה שהענקה בחלק הרגשי רק תעצים את הקשר, בצד החומרי העניינים נראים קצת אחרת והיסחפות לנתינה חומרית ללא חשבון עלולה לגרום לקריסת הנישואים, גם אם בני הזוג מאד מכילים, אמפתיים, רגישים ואכפתיים.

מחקר מעניין בנושא בוצע בשנת 2014 בארצות הברית. במחקר השתתפו 3,151 נחקרים והוא היה אמור לבדוק את הקשר בין עלות טבעת האירוסים לגירושים.

בסוף שנות השלושים של המאה הקודמת, דה־בירס, החברה הענקית לכריית יהלומים, השיקה קמפיין פרסומי שאמר: “יהלומים הם לנצח”. מטרת מסע הפרסום היה לקשר בין טבעת אירוסים משובצת יהלום לבין שרידות חיי הנישואין. כלומר מי שקונה יהלום לארוסתו יבטיח את חיי נישואיו. הקמפיין הצליח. לפני הפרסום, שיעור טבעות האירוסים שכללו יהלום עמד על 10% בלבד, שישים שנה אחר כך שיעור טבעות הנישואין הכוללות יהלום עמד על 80%!

המחקר ניסה לבחון האם באמת קיים קשר בין מחיר הטבעת לבין שרידות הנישואים. במסגרת המחקר נשאלו המשתתפים בארצות הברית על הוצאות החתונה שלהם, לא לפני שנוטרלו כמובן משתנים העלולים להשפיע על התוצאות כמו מין, מוצא, חינוך וכדומה.

תוצאות המחקר היו מעניינות. בלי קשר ליהלום או לטבעת, נמצא שהוצאות חריגות ובעיות כלכליות  היו זרז משמעותי שהוביל לפירוק הנישואין. כלומר היו מקרים ששווי הטבעת דווקא גרע. לעיתים, כך נמצא במחקר, ככל שערכה של הטבעת היה גדול יותר – היו חיי הנישואין קצרים יותר… לדוגמא מי שהוציאו בין 4,000 ל–2,000 דולר על טבעת אירוסים, התגרשו בשיעור של פי 1.3 יותר ממי שהוציאו בין  500–2,000 דולר על טבעת.

האם הטבעת אכן משפיעה כל כך על משך חיי הנישואין ויציבותם? מסתבר שלא. הטבעת היא רק פרט אחד מכל הוצאות החתונה. המשך המחקר בחן את הקשר שבין עלות החתונה לגירושים. התשובה שהתקבלה לא הפתיעה. כולנו חווים אותה במציאות חיינו: מי שדיווחו על מתח כלכלי נמוך היו בסבירות נמוכה לגירושין, ואילו זוגות שהוציאו ממון רב על חתונה בזבזנית שלא בהתאם ליכולתם סיכנו את נישואיהם.

המחקר שהתחיל בבדיקה בין יהלומים לנישואים הגיע למסקנות מעניינות, שבלי קשר ליהלומים דווקא, מצא כי סטרס כלכלי הוא טריגר רציני להתערערות הנישואין. כלומר: הוצאות יתר גורמות ללחץ כלכלי הגורם למתח. ממתח ועד ויכוחים, מריבות, האשמות, חילוקי דעות וכו’ הדרך היא קצרה ולרבנות, מסתבר, היא קצרה עוד יותר.

דווקא בעידן של צרכנות מוגברת חשוב לדעת כי הוצאות בזבזניות מחבלות בחיי הנישואין שלנו. הענקה לבן הזוג חשובה ומהותית, אבל קחו בחשבון שקניות מעל היכולת עלולות לא רק לא להועיל אלא להזיק.

אהבתם את המאמר? שתפו

מאמר זה קשור ללימוד :

לימודי ייעוץ זוגי בנישואין ומשפחה

מאמרים נוספים בתחום

בונים משפחה חדשה
פתיח: מספרם הגדל והולך של הזוגות המתגרשים יוצר מציאות בה רבים יוצרים זוגיות חדשה לאחר גירושין

הכשרת הלבבות
לספור את הפרחים שפורחים ולא את העלים שנושרים  באופן טבעי בני זוג רוצים להרגיש רגשות חיוביים

מתנת השנה הראשונה לנישואין
הפסוק "נקי יהיה לביתו שנה אחת ושימח את אשתו אשר לקח". (דברים כד' כה') מלמד על

מה תרצו לחפש?