מן המיצר קראתי

להשתחרר מהמצור הרגשי

תמונה של רונית מילר
רונית מילר
יועצת נישואין ופסיכותרפיסטית

חסימה רגשית יכולה להתבטא באופנים ורמות שונות. היא יכולה לגרום לאדם להיות חשדן, דאגן, חסר בטחון ועוד. החסימה יכולה לגרום לירידה במוטיבציה אך גם לתסכול עצום כאשר האדם יודע שהוא נושא פוטנציאל לקידום אישי, הגשמה והתפתחות, אך מבחינה רגשית הוא חסום מלפעול. החסימה יכולה לגרום לוויתור וקשיי התבטאות ואפילו להתפרצויות כעס שמחפות על רגשות מודחקים. כאשר החסימה עמוקה יותר האדם יחוש תחת מצור והלחץ יגרום לו סבל רב, מתח, דאגה וחוסר מוטיבציה.

 

חסימה רגשית יכולה להיווצר מאינספור גורמים. הפסיכולוגיה נוטה לחפש את הגורמים בילדות, בקשרים בין הילד להוריו וסביבתו וכדומה. למעשה גם בחיי הנישואין יכולים להיווצר מטענים רגשיים בעקבות

השפלה מתמשכת שאחד מבני הזוג חווה, עלבונות והתעלמות מצרכיו. פגיעה שחוזרת על עצמה גורמת לזולת לאבד את האמון בעצמו וביכולותיו.

מאחר וכולנו מונעים על ידי הרגשות, ומוצאים את עצמנו לעיתים בתהייה כיצד להשתחרר ממצבים רגשיים שאנו נקלעים אליהם, חשוב לנסות לברר האם הנסיבות הסביבתיות נתונות לשינוי ובכך להימנע מחיכוך עם גורמי הלחץ. יחד עם זאת עלינו להתמקד בצעדים שיובילו אותנו לעצמאות רגשית.

ניקח לדוגמא מצב נפוץ ומוכר לרובנו, כאשר נוצר קושי להביע את מה שמפריע לנו ואנו מנועים רגשית מהיכולת לבטא זאת. התגובות משתנות מאדם לאדם, יש מי מאיתנו שינסה לשמור על ‘שיגרה שקטה’ ולכן ידחיק את רגשותיו, אך בקרבו תתחיל להתפתח מועקה ותסכול סמוי. התוצאה תהיה ויתור מתמשך שיהפוך עם הזמן להתנהלות חיים מקובעת. הוא יחווה דימוי עצמי נמוך ושמחת החיים שלו תפגע. במצב חמור יותר הוא יפנים רגש מוטעה שחוסר ההתייחסות לצרכיו הינם באשמתו. הוא יקלע למעגל סגור בו ינסה לרצות את סביבתו כאשר הוא נושא בקירבו פחד מתמיד שמא ‘יכשל’.

אפשרות תגובה נוספת היא כאשר האדם מוותר בסתירה לרצונו האמיתי, אך מטען הרגשות המצטבר בקירבו עולה על גדותיו. זה יתבטא בהתפרצות של כעס שגוררת אחריה תגובת שרשרת פנימית של רגש אשם ובעקבותיו מתהווה תחושה של חוסר אונים וחוסר יכולת לנהל בנק רגשות מאוזן. בשתי האפשרויות התוצאה תהיה מתח עם השותפים לחיינו ותקשורת בינאישית גרועה שמעמיקה את הפער בינינו לביניהם.

 

קריאה לעזרה

כל רגש לא מאוזן גורם למתח וסבל נפשי. לזעוק מן המיצר זהו שלב שבו נפשנו אינה מוכנה להשלים עם דפוסי הנפש המתסכלים. הקריאה הפנימית היא הוכחה לרצון שמתעורר בנו להכיר באמת את המתרחש בקירבנו להבין את מצבנו, ולקחת אחריות אישית לאיכות חיינו ולבקש עזרה וכלים להתמודדות בונה ומחזקת. זהו זמן משמעותי מאד והוא מהווה צעד ראשוני לקראת שינוי.

 

היזון חוזר

התמורות תגענה כאשר נתבונן פנימה ונלמד לנווט את ההתרחשות הרגשית באופן מבוקר. אצל רוב בני האדם קיימת יכולת בסיסית לתעל את הרגשות. המודעות העצמית ליכולת זו תעזור לנו לפתח וליעל אותה כאשר נבחין בהצלחות שלנו לבטא את רגשותינו ולשמור על תחושה חיובית. בשעת מבחן ננסה להתחבר לאותה יכולת כאשר אנו כבר מודעים לה. זהו מסע תרגול פנימי של תנועות נפשיות שהופכות בהדרגה למוחשיות ומובנות יותר ויותר כאשר השנויים יתרחשו במציאות.

ההבנה שחייבים לפעול בכדי להשיג שינוי מהווה פלטפורמה הכרחית ומטרתה לגייס את כוח הרצון ולעורר אמון פנימי בתהליך שבתחילה לא נתפס מאחר והוא מופשט.

התהליך מזמין אותנו לשנות את חוויות חיינו, לגלות את המקום הפנימי, השלו שבנפשנו, את עומק הרגשות שטמונים בנו ואינם מושפעים מחסימה כלשהיא. רגשות אלה מפכים כמים טהורים תחת כל המהמורות והקשיים ומאפשרים לכל אדם לכבד את מקומו האישי, את הזהות העצמית האמיתית שלו וגם של זולתו, הממתינה להתגלות תחת רגבי הצער והסבל. תגובתנו למתרחש במציאות תהיה אז מתוך שיקולים ערכיים ובתבונה שמאפשרת הבעה מאוזנת של צרכים ומקדמת להשגת היעדים הרצויים באופן אופטימלי. כדי להגיע לאותה התקרבות פנימית נחוצה הדרגתיות ועבודה עצמית פנימית.

 

כלי נוסף שניתן ליישום בזמן של אינטרקציה בינאישית דורש מאיתנו לברור את מטבעות הלשון שאנו משתמשים בהם ואת דפוסי הביטוי שאנו נותנים לרגשותינו. זהו תהליך שמפנה אותנו לאזן את הרגשות  בעזרת המימד החשיבתי. עלינו לפנות לשכל הישר בהפרדה מהסערה שבקירבנו ולשאול את עצמנו – מה המטרה שאני רוצה להשיג? איך הייתי רוצה שיפנו אלי? איך עלי להתבטא כדי שדברי יתקבלו על לב הזולת? וכך לבחור את התגובה המאוזנת בתחילת התהליך הרגש עדיין לא בשל ובגלל החסימה הרגשית קשה לאדם להתבטא. אך כאשר יבטא את המילים לאחר ליטוש וברור חשיבתי, זה ישפיע גם על עולם רגשותיו ופנימיותו תגיב. השינוי החשיבתי ישליך גם על האיזון הרגשי. מכאן שיש היזון חוזר בין תחילת שינוי פנימי שתוצאותיו ניכרות בשינוי דפוסים חיצוניים לבין שינוי התגובות החיצוניות שמאזן את התגובות הרגשיות.

 

משוב חיצוני

בחיי משפחה האינטרקציה הבינאישית מאד משמעותית. לכן ביכולתנו לעזור לזולת להתחזק נפשית ורגשית. מחקר שנערך  בקרב אלפי עובדים הראה קשר גבוה בין ביטוי הערכה לעובד לבין נאמנותו לעבודה. הכרה על עבודה טובה הגבירה את תחושת השייכות של העובדים והעלתה את המוטיבציה שלהם לתרום. בוודאי שגם ביחסי זוגיות וחינוך ילדים ניתנת לנו ההזדמנות לעזור לזולת ולחזקו. משוב חיובי לבן הזוג שלנו חשוב במיוחד כאשר אנו מזהים שהוא נמצא במיצר רגשי. הבעת הערכה ליכולותיו תצמיח אצלו אמון ביכולותיו. מילים חמות, מעודדות, תפלנה בהדרגה את חומות המצור והמצוקה הפנימית תתרכך ובוודאות יעמיק גם הקשר הבינאישי.

הקריאה מן המיצר מתייחסת לאותה תפילה שבוקעת מאליה בעוצמה ברגעים קשים. כח התפילה הוא אדיר. לקיחת האחריות האישית ונקיטת צעדים לשינוי, בונה כלים המאפשרים את ההתרחבות הרגשית של הלב לחווית קיום מאוזנת ושמחה, לחוש את התפילה שנענית – ענני במרחב.

 

אהבתם את המאמר? שתפו

מאמר זה קשור ללימוד :

קורס NLP practitioner

אימון אישי – קואוצינג

מאמרים נוספים בתחום

עצור! הפרעה לפניך
כיום אנו נמצאים במציאות מורכבת בה האינטנסיביות רבה ועצומה, ולצידה הרצון בהגשמה עצמית, עצמאות ושאיפה לחיים

מחלה או חמלה
התפרצות מחלה קשה היא התמודדות מאתגרת מבחינה גופנית ונפשית. האדם החולה, שיכול היה להרגיש בריא לגמרי

בדידות חברתית
בדידות היא תופעה חברתית רווחת ונפוצה הרבה יותר מכפי שבדרך כלל חושבים. לא סתם היא קיבלה

למאמרים נוספים של המחבר

לתת ולקבל – על כוחה של הנתינה בקשר הזוגי
כל זוג שנישא שואף לבנות קשר הדדי ופורה המבוסס על נתינה. מלמד אותנו ספר החינוך: "אחרי

שיחה בשניים
מילים שנאמרו לא יחזרו לאחור לעולם. מילים שלא נאמרו לא יצמיחו מאום אך גם לא יהרסו.

מה תרצו לחפש?