על פי גישת החוויה הסומטית, ההפרעה בתפקוד מערכת העצבים, המשתקפת בתגובה הפוסט–טראומטית, קשורה באופן הדוק לחלק הפרימיטיבי יחסית של המוח. חלק זה אחראי, בין השאר, להוצאה לפועל של תגובות הגנתיות רפלקסיביות בזמן חשיפה לאיום.
תגובות אלה משותפות לבעלי חיים ולבני אדם, ומטרתן להעלות את סיכויי ההישרדות אל מול סכנה. בעת חשיפה לאיום, המערכת הסימפתטית מניעה את הגוף לקראת פעילות קינטית (תנועתית).
תהליך זה מוביל להיווצרות אנרגיה ביולוגית אשר מטרתה להעצים פעילות שרירית. כאשר תגובות התנועה מתבצעות באופן מוצלח, אזי המשוב הגופני, המצביע על השלמתן, מאפשר רגיעה וחזרה של מערכת העצבים לפעילות שגרתית.
אולם במצבים שבהם הפעילות השרירית אינה מתרחשת, או שאינה מובילה לתוצאה הרצויה, מערכת העצבים נשארת במצב של פעילות עודפת ואינה חוזרת לאיזון.
כמו כן, בתנאים שבהם פעילות תנועתית אינה מתאפשרת, האורגניזם פונה אל תגובת קפיאה כחלק ממערך ההגנה האינסטינקטיבי.
במצב זה האורגניזם מתכווץ, והאנרגיה שהייתה אמורה להשתחרר נלכדת במערכת העצבים. תגובה זו משתקפת בהפעלה סימולטנית של המערכות הסימפתטית והפאראסימפתטית ובתגובות פוסט–טראומטיות מתמשכות.
התכנית להכשרת מטפלים בטראומה צמח מתוך ההבנה, כי העולם הטיפולי היום מתמודד עם שלושה קשיים עיקריים:
– מטפלים רבים שעובדים באופן פסיכו-דינמי או התנהגותי מצליחים לתת מענה לצורך של אנשים להיות
מוחזקים ולהתגבר על דפוסים שהיו איתם שנים, אבל במקרים רבים חסרים להם כלים לאיתור השורש האמתי של
הבעיה ולשחרורו.
כידוע לנו, כאשר השורש משתחרר- משתנים גם הדפוסים וההרגלים ואיתם גם ההתנהגות הלא
רצויה. מטפלים מנוסים, עם ניסיון קליני, דיווחו כי במהלך לימודי קורס טיפול בטראומה הם רכשו כלים שעוזרים להם לחולל שינוי שורשי אצל המטופל תוך זמן קצר.
– למטפלים שהתמחו בתחום ממוקד טראומה כגון EMDR, SE, NLP תרפיית ציר הזמן, פוקוסינג ועוד, חסרה במקרים רבים היכולת לעשות אינטגרציה בתוך המרחב הפסיכודינמי באופן שיוצר חיבור בין כל חלקי הטראומה.
– רגש, תחושה גופנית ומחשבה. ברוב השיטות לטיפול בטראומה ישנה שאיפה לעשות עיבוד קוגניטיבי של הטראומה תוך כדי שיח ודיבור. ההנחה היא שכאשר העיבוד הקוגניטיבי קורה, גם הרגשות מעובדים.
בקורס טיפול בטראומה נלמד כיצד לעבד גם את המרכיבים הקוגניטיביים הרגשיים והתחושתיים/סומטיים של החוויה הטראומתית, אשר המטופל אינו תמיד יכול לבטא במילים.
מטרת התכנית היא להכשיר מטפלים בעלי הבנה מלאה של טראומה והקשר שלה עם המבנה הנפשי, בעלי ארגז כלים המאפשר להם לסייע בהפרעות טראומה מורכבות בתהליך קצר מועד. בתוכנית יושם דגש על עבודה רב מערכתית בטיפול בטראומה הכוללת עבודה על הקשר בין מוח-גוף-נפש.
קורס טיפול בטראומה ישלב דרכים שונות ומגוונות לרגרסיה וליצירת חיבור רגשי עמוק. את הכלים שנלמד נשלב עם לימוד מתוך כל שיטות הטיפול המובילות בפסיכולוגיה העכשווית ביניהן: NLP, SE היפנו אנליזה, מיינדפולנס, EMDR, פוקוסינג ועוד. בקורס טיפול בטראומה נלמד גם לקרוא שפת גוף, לאפיין אנשים ולזהות איזה כלי מתאים לכל מטופל.
שיטות שמפעילות את האונות החושיות שבמוח זכו להצלחה רבה בטיפול בטראומה. זאת במיוחד בטראומות
אקוטיות שבהן המטופל היה נתון בחוסר אונים. היתרון של שילוב נכון של שיטות וכלים אלו הוא שהם מאפשרים להביא לאדם הסובל הקלה רבה בזמן יחסית קצר.
הלימודים מתקיימים בכיתה פרונטלית ומשלבים תרגול, התנסות ומיומנויות מעשיות.
קורס טיפול בטראומה מחולק ל-12 מפגשי בסיס ועוד 6 מפגשי התמחות. משך כל מפגש: 5 שעות אקדמיות
תכונות המוח המודע, תת המודע, מוח הלטאה והגורם הביקורתי. מה היא טראומה? מצבי תודעה של טראומה. מצב טראנס. האופן שבו טראומות מתבטאות דרך הגוף וקישור של סימפטום לבעיה. הדרך שבו טראומות מייצרות אסטרטגיה.
שתי דרכים ליצור כימיה עם אנשים: הצטרפות והובלה וכימיה היפנוטית.
שלבים ליצירת קשר ואמון. אבחון של האופן בו האדם תופס את העולם והתאמת אופן הטיפול.
וחלק ב- תתי אופנויות. מצב של אסוציאציה ודיסוציאציה.
הבנת ההיגיון שעומד מאחורי הטכניקות: Spinning ו-Fast phobia cure.תהליכי ריפוי של כאבים פיזיים.
הבנת הפרסונה. לימוד של טכניקות שונות לעבודה עם ציר הזמן. מדיטציית ריפוי הילד הפנימי וקילוף הפרסונה. תת המודע אינו מבדיל בין דמיון למציאות. איך לנצל זאת לטובתנו
DAVE ELMAN.
לימוד עבודה עם סקריפטים. לימוד סקריפט חדר הבקרה.
איתור טראומות שורש ואנליזה באמצעות רגרסיה.
Effect bridge regression & Time line regression תהליכי ריפוי של חרדה וOCD
לימוד הפרוטוקול הטיפולי.
מה היא אבריאקציה, ואיך להתנהל כשמטופל חווה אבריאקציה
עבודה עם אשמת ניצולים
בניית השלד הטיפולי. חמשת שלבי הטיפול- לימוד ותרגול מעשי
שחזור סיטואציות ויחסים בילדות. הקשר לפסיכואנליזה ויחסי אובייקט
נפגעי תקיפה, תוקפים ובמצבים של קושי בזהות.
לימוד הפרוטוקול של EMDR
תרגול מעשי והפנמה של החומר הנלמד, תוך מתן דוגמאות מהקליניקה וניתוח סיפורי מקרה.
90 שעות לימוד
קורס טיפול בטראומה מתאים למטפלים, בעלי הכשרה טיפולית מוכרת המעוניינים לקבל הכשרה מקצועית ומעשית לטיפול במצבי טראומה ומשבר. בעלי תואר ראשון לפחות בתחומי החינוך / חברה שלהם הכשרה מוכרת בתחומי הטיפול / ייעוץ: NLP, CBT, ייעוץ זוגי / משפחתי. המועמדים יעברו תהליך ראיון לבדיקת התאמה.
למסיימים בהצלחה תוענק תעודה מטעם מרכז י.נ.ר על סיום בהצלחה לימודי פסיכותרפיה רגרסיבית ממוקדת טראומה, תכנית ליועצים ומטפלים. לימודים עיוניים ועבודה מעשית.
פוסט טראומה היא תגובה פסיכולוגית קשה לאירוע טראומטי כמו אסונות, תאונות, מלחמות, פיגועים או תקיפות. התסמינים כוללים פלאשבקים, סיוטים, הימנעות מגירויים שמזכירים את הטראומה, עוררות יתר, קשיי ריכוז וזיכרון, בעיות שינה ושינויים במצב הרוח. בקורס טיפול בטראומה ילמדו כל הנושאים החשובים להתמודדות עם קשיים אלו.
פוסט טראומה ניתנת לטיפול באמצעות מגוון גישות, ביניהן טיפול קוגניטיבי התנהגותי בשיטת CBT, טיפול בחשיפה, טיפול EMDR וטיפול תרופתי.
תכנית ההכשרה לטיפול בפוסט טראומה עבור לימודים לחרדים מציעה הזדמנות ייחודית למטפלים ואנשי מקצוע המעוניינים להתמקצע בתחום חשוב זה באמצעות קורס טיפול בטראומה ייחודי.
התכנית משלבת ידע תיאורטי מעמיק עם התנסות מעשית ומקנה למשתתפים את הכלים והמיומנויות הנדרשים לטיפול בפוסט טראומה בגישות קלאסיות וחדשניות.
פוסט טראומה פוגעת בנו במגוון של סיטואציות ולא תמיד נדע להניח על כך את האצבע. יכולות להיות טראומות מגיל ילדות שיצוצו לפתע בגיל הבגרות ויכולות להיות טראומות שתהיינה עם השפעה ישירה סמוך למועד הטראומה עצמה.
חשוב לטפל בפוסט טראומה כראוי בין אם באופן עצמאי על ידי לימודי cbt על מנת שתהיה איכות חיים טובה ומספקת.
אנשים הבוחרים לעבור קורס טיפול בטראומה יכולים לעשות זאת גם על מנת לטפל בעצמם וגם על מנת לטפל באחרים. חשוב ללמוד את התחום במקום מקצועי, בעל ההכשרות הרלוונטיות, הוותק והניסיון.
אם אתם בוחנים לגשת וללמוד קורס טיפול בטראומה חשוב לדעת שהגורם העיקרי לפוסט טראומה הוא חשיפה לאירוע טראומטי. עם זאת, לא כל מי שחווה טראומה יפתח פוסט טראומה.
ישנם מספר גורמים נוספים שיכולים להגביר את הסיכון לפתח את ההפרעה, ביניהם היסטוריה של טראומות קודמות, היסטוריה משפחתית של הפרעות נפשיות, חוסר תמיכה חברתית, קשיים בהתמודדות עם מצבי לחץ ואפילו גורמים גנטיים.
חשוב לציין שפוסט טראומה אינה סימן לחולשה או כישלון, אלא תגובה טבעית לאירוע לא טבעי על כן טיפול בפוסט טראומה הוא הדרך הנכונה והמתאימה.
פוסט טראומה היא הפרעה נפוצה וניתנת לטיפול. קיימות מספר גישות טיפוליות יעילות, ביניהן טיפול CBT הידוע גם בתור טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול בחשיפה, טיפול EMDR וטיפול תרופתי במידת הצורך.
טיפול CBT מתמקד בזיהוי מוקדם ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים הקשורים לטראומה בעוד שטיפול בחשיפה כולל חשיפה הדרגתית לגירויים שמזכירים את האירוע הטראומטי במטרה להפחית את החרדה וההימנעות.
טיפול EMDR משלב תנועות עיניים מהירות עם עיבוד של הזיכרונות הטראומטיים וטיפול תרופתי עשוי לסייע בהפחתת התסמינים הנלווים לפוסט טראומה, כמו דיכאון וחרדה. חשוב לציין שהטיפול בפוסט טראומה הוא תהליך אישי והמטפל יבחר את הגישה המתאימה ביותר עבור כל מטופל בהתאם לצרכיו האישיים.
למידה של קורס טיפול בטראומה תוביל לתוצאות טובות עבור המבקשים לטפל ולהכיר את התחום יותר לעומק בין אם באמצעות לימודי פסיכותרפיה ובין אם באמצעות לימודים דומים.